Tip 1: Niet zelf sleutelen

Ga niet zelf aan u klok of horloge sleutelen. Meestal heeft u hier niet de goede gereedschappen voor en word er veel (onherstelbaar) beschadigd. Kom met uw klok of horloge naar ons of een collega uurwerkhersteller toe om het vakkundig te laten doen.

Tip 2: Klok afregelen

Om een klok met slinger gelijk te laten lopen moet deze afgeregeld worden. Dat moet met wat geduld gedaan worden, en gaat het beste door de klok eerst gelijk te zetten en na ongeveer 24 uur te kijken hoeveel de klok verlopen is. Als de klok voor loopt moet de slinger langer worden, en bij achterlopen dus korter.

Als vuistregel gebruik ik dat 1 slag draaien ongeveer 1 minuut per 24 uur is.
Dus als de klok 5 min achter loopt dan moet het moertje onderaan de slinger 5 maal een slag rechts-om gedraaid worden. Vervolgens weer 24 uur wachten en opnieuw kijken wat de klok verlopen is en zo nodig weer bij regelen.

Let er op dat de slingerlens ( dat is de ronde schijf onder aan de slinger ) ook daadwerkelijk zakt als u de klok langzamer regelt (slinger langer maakt) , bij sommige slingers blijf deze wat op de slingerstaaf hangen.

Aan dit moertje onder aan de slinger moet u draaien om de klok te regelen.
Rechts-om is sneller.
Links-om is langzamer.

Tip 3: Waterdicht?

Water en horloges gaan niet goed samen, het blijft een risico dat water in het horloge doordringt en daar veel schade aanricht. Waterdichtheid moet ook onderhouden worden. De pakkingen zijn aan slijtage onderhevig en verouderen ook waardoor er lekkage kan ontstaan.

Er is veel verwarring over waterdichtheid. Over het algemeen gaat men er van uit dat:
3 atm = spat waterdicht (handen wassen b.v)
5 atm = zwemmen (aan de oppervlakte)
10 atm = zwemmen snorkelen (niet duiken)

Wil men er toch mee zwemmen dan moet men zeer zorgvuldig met het horloge omgaan. Na het zwemmen het horloge met hand-warm water afspoelen en zeker 2 maal per jaar laten controleren op waterdichtheid.
Ondanks deze voorzorgen blijft het een risico; als het horloge gestoten wordt, of valt, kan het al gaan lekken. Vaak wordt een schroefkroon niet goed gesloten of is het glas beschadigd.

Ook onder de douche kan door de grote temperatuurverschillen vocht in het horloge komen, ook als het horloge waterdicht is. Draagt men het horloge dagelijks dan komt er vuil bij de pakking van de kroon, wat de pakking kan beschadigen. Transpiratie is ook gevaarlijk omdat er zout in zit en zoutkristallen zijn als scheermesjes zo scherp. Vandaar het afspoelen na het zwemmen vooral als men in zout water is geweest.

Veel horloges zijn niet geschikt om mee te zwemmen zeker als de vorm van het glas en achterdeksel niet rond is, en hoe meer knoppen en hoe groter het risico is dat er een of meer gaan lekken.
Ook een achterdeksel wat met schroefjes vast zit is af te raden omdat de pakking van het achterdeksel bij de schroefjes wat meer ingedrukt wordt dan tussen de schroefjes waardoor de kans op lekken weer groter is.

Duikerhorloges zijn zo grof omdat de kroon goed verzonken zit, de kast is veel steviger en de pakkingen zijn ook veel dikker. Iemand die er daadwerkelijk mee duikt zal zeer voorzichtig met zijn horloge omgaan en het niet dagelijks dragen enkel bij het duiken. Zeker een duikershorloge is een instrument en moet ook zo behandeld worden.

Tip 4: Opwinden uurwerk

Horloges

Een opwind horloge kan het beste 's ochtends helemaal (dus tot u niet verder kunt draaien) opgewonden worden. De veer heeft dan overdag de meeste spanning waardoor het horloge nauwkeuriger loopt.

Een horloge nooit aan de pols opwinden!! Als u uw horloge aan de pols opwind trekt u als het ware het knopje naar boven dus naar een kant wat zeer veel slijtage in het uurwerk geeft.

Klokken

De meeste klokken lopen een week, al zijn er ook klokken die een dag of langer dan een week lopen. Voor alle klokken met veren geld rustig opwinden tot de veer helemaal is opgewonden.
Laat tijdens het opwinden de sleutel niet steeds met een klap terug in de palling schieten, maar laat hem gecontroleerd teruglopen.Wind de klok eens in de week (of zo vaak als voor u klok nodig is) op liefst op een vaste dag in de week dan word het een gewoonte en vergeet u het niet.

Bij klokken met gewichten is het niet belangrijk of de gewichten gelijk hangen en als u de gewichten vaker op wilt trekken kan dat geen kwaad.

Tip 5: Batterijtjes

Laat lege batterijtjes nooit langer dan nodig in uw horloge of klok zitten. De kans dat ze gaan lekken is niet denkbeeldig en het vocht dat vrij komt richt grote schade aan in het uurwerk.
Als u uw quartzhorloge langere tijd niet draagt trek dan het knopje uit (dus in de wijzerverzet stand) dat spaart de batterij. Of laat de batterij verwijderen.